Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelDe inzet van Bibob-toetsingen bij zorgaanbieders

De inzet van Bibob-toetsingen bij zorgaanbieders

De inzet van Bibob-toetsingen bij zorgaanbieders

De inzet van Bibob-toetsingen bij zorgaanbieders

In de uitzending van 8 april 2021 besteedde Nieuwsuur aandacht aan de inzet van Bibob-toetsingen bij zorgaanbieders. Sommige gemeenten willen de Bibob-toets bij alle zorgaanbieders inzetten om zorgfraude tegen te gaan.

In die uitzending kwam ook mr. Jaap Baar aan het woord. Hij heeft kritiek op het op steeds meer terreineninzetten van de Bibob-toetsingen. Al helemaal als dat dan ook nog eens categorisch, dus over de hele linie, gebeurt en niet alleen als daar bijvoorbeeld specifieke aanleiding toe is. De Bibob is namelijk een erg vergaand toetsingsinstrument dat diep op de privacy van betrokkenen ingrijpt. Dat moet niet lichtzinnig ingezet worden, zo vertelt hij in de uitzending, die via de website van Nieuwsuur terug te zien is.

Daar kan nog aan toegevoegd worden dat de Bibob meer en meer het oorspronkelijke doel, het tegengaan van ondermijning, voorbij lijkt te schieten. Zo kan het verkeerd invullen van het formulier of bijvoorbeeld een enkele bestuurlijke boete al tot weigering leiden. Ook ligt het gevaar van willekeur op de loer, nu het afwegingskader per gemeente kan verschillen.

Heeft u vragen over een Bibob-toetsing of wilt u advies of begeleiding bij een dergelijk Bibob-onderzoek, neem dan contact met ons op.