Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

VOG

Als u aan een nieuwe baan begint, kan het dat er om een zogenaamde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt gevraagd, in de volksmond ook wel 'een verklaring van goed gedrag' genoemd. Voor sommige functies, zoals taxichauffeur, beveiliger, onderwijs, is een VOG zelfs verplicht. Uw werkgever moet dan dus om een VOG vragen. Dit geldt ook voor sommige vrijwilligersfuncties.

De dienst Justis gaat aan de hand van uw zogenaamde antecedenten, ofwel uw ‘strafblad’, na of er redenen zijn om u die VOG te weigeren. Niet iedere negatieve registratie hoeft tot een weigering te leiden. Dat hangt ook af waar die registratie op ziet en welke functie u wilt gaan doen. Als de Dienst Justis meent dat aan u geen VOG kan worden verleend, krijgt u een vernomen tot weigering. Daarop kan middels een zienswijze worden gereageerd. Als de Dienst Justis dan bij de weigering blijft, kan bezwaar gemaakt worden tegen de weigering tot afgifte van een VOG. Als er sprake is van spoed, bijvoorbeeld omdat uw contract wordt ontbonden als u geen VOG kunt overleggen, kan tijdens dat bezwaar een spoedprocedure bij de rechtbank gestart worden, een voorlopige voorziening.

Heeft u een voornemen tot weigering ontvangen en wilt u daartegen een zienswijze indienen? Of wilt u advies over de mogelijkheden en kansen van een procedure tegen de weigering? Neem dan contact met ons op.

Ook een rechtspersoon moet in sommige gevallen een VOG kunnen overleggen. Bijvoorbeeld om bepaalde contracten te kunnen afsluiten of om lid te worden van een brancheorganisatie. Ook als aan uw rechtspersoon een VOG wordt geweigerd, kunnen wij u bijstaan.

Algemene informatie over de VOG vindt u via deze LINK.