Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelVerbod op hoogrisicohonden?

Verbod op hoogrisicohonden?

Verbod op hoogrisicohonden?

Verbod op hoogrisicohonden?

Naar aanleiding van een ernstig bijtincident met drie honden in Rotterdam, laait de discussie op of er een verbod moet komen op bepaalde hondenrassen. PVDA tweede kamerlid Moorlag pleit al langer voor een dergelijk verbod en stelt naar aanleiding van dit incident in het AD dat de overheid nu echt maatregelen moet nemen.

Jaap Baar ging over dit onderwerp eerder met de heer Moorlag in discussie, in het NPO programma dit is de dag. Daarin betoogde hij dat ieder hondenras kan bijten, niet enkel hoogrisicohonden. Sterker nog, uit het weinige beschikbare gedegen onderzoek, blijkt dat typische ‘gezinshonden’ – zoals bijvoorbeeld labradors – juist veelvuldig verantwoordelijk zijn voor bijtincidenten.

Het ministerie van LNV heeft naar aanleiding van de recente discussie laten weten door te gaan met de al eerder aangekondigde plannen. Die plannen gaan niet uit van een verbod gebaseerd op het ras, maar van een individuele beoordeling. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de kenmerken die het afwijkende en agressieve gedrag veroorzaken.

In het radioprogramma dit is de nacht is in augustus 2018 uitgebreid aandacht besteed aan agressie bij honden, hoe die agressie wordt veroorzaakt en hoe in het recht met agressieve honden en bijtincidenten wordt omgegaan.