Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelNVWA moet handhavend optreden tegen de manier w...

NVWA moet handhavend optreden tegen de manier waarop kippen worden gevangen

NVWA moet handhavend optreden tegen de manier waarop kippen worden gevangen

Vandaag deed de Rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak waarin Wakker Dier beroep had ingesteld tegen een besluit van de NVWA. Mr. Baar van Kuyp Baar advocaten stond Wakker Dier in die procedure bij. 

Wakker Dier was het niet eens met een besluit van de NVWA om niet te handhaven op het vangen van kippen door die kippen bij de poten vast te pakken. De NVWA heeft in dat besluit wel vastgesteld dat het vastpakken van kippen bij de poten een overtreding van de Europese Transportverordening is. Toch meende de NVWA dat niet tot handhaving overgegaan behoeft te worden. Dit omdat niet duidelijk zou zijn of het de bedoeling van de Europese wetgever was om deze vangmethode te verbieden. In afwachting van duidelijkheid daarover wilde de NVWA niet tot handhaving overgaan en werd deze vangmethode gedoogd. 

Daartegen is met succes beroep ingesteld. De Rechtbank oordeelde vandaag dat inderdaad sprake is van een overtreding en dat de Europese Transportverordening daarover duidelijk is.  De rechter oordeelt dat het tillen van kippen aan de poten een overtreding is waar op ‘doeltreffende en afschrikwekkende’ wijze op moet worden gehandhaafd.

Het is goed nieuws dat tegen deze manier van vangen moet worden opgetreden. Wakker Dier zegt over deze vangmethode het volgende:

"In de vee-industrie worden kippen op een pijnlijke manier gevangen, voordat ze naar de slachterij gaan. Ze worden ondersteboven aan één poot opgetild en – met drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Jaarlijks worden meer dan 500 miljoen kippen geslacht, waarvan miljoenen een verwonding oplopen zoals een bloeding of open botbreuk."

Lees hier het gehele persbericht van Wakker Dier.

Lees hier het persbericht van de rechtbank en de uitspraak.