Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelAli en Bekir Kaynar definitief vrijgesproken

Ali en Bekir Kaynar definitief vrijgesproken

Ali en Bekir Kaynar definitief vrijgesproken

PERSBERICHT

Ali en Bekir Kaynar definitief vrijgesproken

Op de kop af exact zeven jaar sinds de aanhouding hebben Ali en Bekir Kaynar op 12 januari 2024 van het Openbaar Ministerie vernomen, dat het hoger beroep tegen de vonnissen van de Rechtbank Noord-Nederland van 25 november 2021 is ingetrokken. In die vonnissen sprak de Rechtbank de broers Kaynar vrij van oplichting en faillissementsfraude. Door het intrekken van het hoger beroep staan die vrijspraken vast.

Bekir Kaynar: “Ali en ik zijn altijd overtuigd geweest van onze onschuld, maar het is toch een hele opluchting dat de strafzaak nu definitief is afgerond. Ons gelijk staat daarmee vast. Toch is de strafzaak slechts één kant van het verhaal. Heel belangrijk, laat dat duidelijk zijn, maar de modus operandi van het projectteam A39 dient nog aan een gerechtelijke beoordeling onderworpen te worden.”

De term A39 werd door toenmalig burgemeester Den Oudsten van Gemeente Groningen genoemd in een interview met de titel ‘’Witwasbroers’ opgepakt" in de Telegraaf van 18 januari 2017. Hij zei dat het onderzoek A39 een vuist moest zijn tegen de ondermijnende criminaliteit.

“Op een verkeerde manier verdiend geld vloeit weer terug in de maatschappij door allerlei schimmige constructies. We dulden dat niet en treden hard op tegen deze vorm van criminaliteit. Dit moet een duidelijk signaal zijn.”

De werkwijze van onderzoek A39 werd beschreven in een openbaar toegankelijk artikel op de website van de Politieacademie met de titel ‘Half werk van de politie is soms al genoeg’:

“Criminaliseren van de subjecten, zoveel mogelijk geld afpakken, waar mogelijk vergunningen intrekken, imagoschade toebrengen…”

Michiel Kuyp, advocaat van Kuyp Baar Advocaten: “Het is stuitend te constateren dat de overheid doelbewust opsporingsmethoden inzet en in het geval van cliënten een hele strafzaak optuigt om zoveel mogelijk ‘colleteral damage’ te veroorzaken. Dit raakt de integriteit van de opsporing in de kern.”

Ali en Bekir zijn uiteraard verheugd met het positieve einde van de strafzaak, maar de strijd is nog niet gestreden. Zij zullen blijven strijden voor eerherstel en rectificatie alsmede vergoeding van de door hen geleden schade.