Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelSindri Thor S. keert vrijwillig terug naar IJsland

Sindri Thor S. keert vrijwillig terug naar IJsland

Sindri Thor S. keert vrijwillig terug naar IJsland

Sindri Thor S. keert vrijwillig terug naar IJsland

In IJsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van cliënt bij diefstal van een aantal computers. Cliënt is op verzoek van de IJslandse autoriteiten op 22 april jl. in het centrum van Amsterdam aangehouden. De Nederlandse autoriteiten bemoeien zich niet met de inhoud van dat strafrechtelijk onderzoek, maar enkel met de vraag of cliënt uitgeleverd dient te worden aan IJsland ten behoeve van dat onderzoek.

Op 24 april jl. diende de vordering van de officier van justitie om cliënt 20 dagen langer vast te houden in afwachting van het officiële uitleveringsverzoek van IJsland. De rechter-commissaris was met de verdediging van mening, dat de door IJsland verstrekte informatie summier was en er bovendien vraagtekens te stellen waren bij de wijze van aanhouding van cliënt. De rechter-commissaris stelde de officier van justitie (en IJsland) in de gelegenheid te reageren op de verweren van de verdediging. De zaak wordt nader behandeld op 25 april 2018.

Update 25 April 2018: Cliënt heeft voorafgaand aan de beslissing van de rechter-commissaris verklaard vrijwillig terug te willen keren naar IJsland “Ik was op het moment dat ik vetrok uit IJsland vrij om te gaan en staan waar ik wilde. Er was geen rechtelijk bevel op grond waarvan ik kon worden vastgehouden. Ik ben niet gevlucht en ik heb mij ook nooit schuilgehouden. De politie heeft gedreigd mij ook zonder rechtelijke toestemming aan te houden, als ik zou vertrekken. Ik heb een statement willen maken tegen die vorm van onderdrukking door de politie”, aldus cliënt.

Michiel Kuyp: “Cliënt heeft ervoor gekozen vrijwillig terug te keren naar IJsland. Hij ziet het lopend strafrechtelijk onderzoek aldaar met vertrouwen tegemoet.”

De verwachting is dat cliënt binnen 20 dagen zal worden overgebracht naar IJsland.

Eerder besteedde RTL Boulevard aandacht aan de zaak. Klik op de LINK voor het item.