Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelRe-integratie en de BBA. Wat is mogelijk?

Re-integratie en de BBA. Wat is mogelijk?

Re-integratie en de BBA. Wat is mogelijk?

De Beperkt Beveiligde Afdeling: Een Stap naar Vrijheid en Re-integratie
U zit aan het einde van uw detentie en wilt een (nieuw) leven buiten opbouwen. Maar hoe maakt u de overstap van gevangenis naar samenleving? Hier komt de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) in beeld, een belangrijke innovatie binnen het Nederlandse detentiesysteem.

Met de invoering van de Wet straffen en beschermen op 1 juli 2021 is de BBA opgericht. Deze afdelingen, verbonden aan bestaande penitentiaire inrichtingen, bieden gedetineerden in de laatste fase van hun straf de kans om buiten de gevangenis te werken of een opleiding te volgen. Het doel? Een soepele overgang naar de maatschappij, een betaalde baan, en het verminderen van de kans op recidive.

Wie komt in aanmerking voor de BBA?
Niet iedereen kan zomaar in een BBA worden geplaatst. Er gelden strikte voorwaarden:

  • De gedetineerde moet beschikken over re-integratieverlof voor extramurale arbeid. Dit verlof wordt alleen toegekend als het bijdraagt aan een concreet re-integratiedoel, vastgelegd in een persoonlijk Detentie- en Re-integratieplan (D&R-plan).
  • Gedrag speelt een grote rol. De gedetineerde moet tijdens de detentie hebben laten zien dat hij of zij geschikt is voor terugkeer in de samenleving.
  • Risico’s worden zorgvuldig afgewogen. Kan de veiligheid van slachtoffers, nabestaanden en de maatschappij worden gegarandeerd?

Er zijn ook duidelijke uitsluitingsgronden. Gedetineerden met een levenslange straf, een Tbs- of ISD-maatregel, of degenen die in een extra beveiligde inrichting zitten, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.

Een gezamenlijk proces
Het succes van een BBA-traject hangt af van samenwerking. De directeur van de inrichting is verantwoordelijk voor het opstarten van de detentiefasering, maar de gedetineerde heeft zelf ook een grote verantwoordelijkheid in dit proces. Hij of zij moet zelf meewerken aan het aanleveren van informatie, zoals een verblijfadres en dagbesteding.

De casemanager coördineert namens de directeur het proces en vraagt advies van externe partijen zoals de reclassering, het Openbaar Ministerie en de politie. Dit neemt tijd in beslag; gemiddeld duurt de afhandeling van een verzoek acht weken. Begin dus samen met uw casemanager op tijd met het verzamelen van informatie voor een complete aanvraag. Een incomplete aanvraag leidt vrijwel altijd tot onnodige vertraging!

Wordt uw detentiefasering (niet) adequaat afgehandeld? Wij helpen u verder.
Als gedetineerde heeft u recht op een eerlijke en zorgvuldige behandeling van uw detentiefasering. Maar wat als u het gevoel heeft dat uw zaak niet adequaat wordt afgehandeld? Of dat uw verzoek niet serieus wordt genomen? In sommige gevallen kunt u dan een klacht indienen bij de commissie van toezicht. Het indienen van een klacht heeft niet alleen nut wanneer de commissie van toezicht uw klacht gegrond verklaart, maar kan ook helpen om voorafgaand aan de behandeling van de klacht uw zaak volledig op het vizier van de betrokken medewerkers te krijgen.

Veelal wordt u geacht ‘zelfredzaam’ te zijn in zaken rondom de fasering. Dat betekent dat géén toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand / pro deo) wordt verleend voor bijstand door een advocaat. U heeft echter wel het recht om zich te laten bijstaan. Mede gelet op het grote aantal verzoeken om bijstand dat wij ontvangen, brengen wij altijd een voorschot van 750,00 euro inclusief BTW in rekening voor de eerste verkennende werkzaamheden. Wij verzoeken u daarmee rekening te houden.

Heeft u vragen of twijfels over uw detentiefasering? Neem contact met ons op. Wij helpen u om uw rechten te waarborgen en stappen te zetten richting een succesvolle re-integratie.