Direct contact? Bel: +31 (0)85 081 70 50 of mail: info@kuypbaar.nl

HomeActueelpersbericht: Goudhandelaar onterecht als verdac...

persbericht: Goudhandelaar onterecht als verdachte aangemerkt in grote kluisroof uit HBU-gebouw

persbericht: Goudhandelaar onterecht als verdachte aangemerkt in grote kluisroof uit HBU-gebouw

persbericht: Goudhandelaar onterecht als verdachte aangemerkt in grote kluisroof uit HBU-gebouw

In 2019 is voor ongeveer 40 miljoen euro aan goud(staven) gestolen uit een kluis van Safe Deposit Nederland (SDN). Het is daarmee een van de grootste kluisroven uit de Nederlandse geschiedenis. In de kluizen van SDN werden voorraden edelmetalen voor particulieren en bedrijven bewaard. De kluizen bevinden zich in de kelder van het HBU-gebouw in Rotterdam. In het onderzoek zijn tenminste twee personen aangehouden geweest. Onder zeer zware bewaking is door de politie in december 2019 onderzoek gedaan in het HBU-gebouw. Zie: https://www.ad.nl/rotterdam/spectaculaire-goudroof-uit-kluis-voormalig-bankgebouw-bleef-lange-tijd-onopgemerkt~a394778a. 

Op 17 december 2019 is Ron Schouten (toenmalig bestuurder van TOV Hazel en op eigen verzoek met volledige naam) aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij bij deze roof. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen en de roof zou zijn gepleegd zonder geweld. Het lijkt er dan ook op dat de dader of daders hulp van binnenuit moeten hebben gehad.

De politie heeft zeer uitvoerig onderzoek gedaan. Ron Schouten heeft volledig aan dat onderzoek meegewerkt. Hij is kort na zijn aanhouding vrijgelaten, maar bleef verdachte in het onderzoek. Daar is nu een einde aan gekomen. Recent heeft het openbaar ministerie laten weten dat edelmetaalhandelaar Ron Schouten ten onrechte als verdachte is aangemerkt. Zijn zaak is geseponeerd met code 01. Dat betekent dat het onderzoek van politie heeft uitgewezen dat hij onschuldig is. Hij zal niet worden vervolgd en krijgt een schadevergoeding.

Schouten’s advocaat Michiel Kuyp laat in een reactie weten: “Cliënt heeft direct na de ontdekking van de goudroof in oktober 2019 zelf contact gezocht met de Nederlandse politie en de roof gemeld. De politie had in eerste instantie geen interesse in de zaak. In opdracht van Schouten is vervolgens een diepgravend onderzoek ingesteld. Dat juist híj ruim twee maanden later werd aangehouden is onbegrijpelijk en kwalijk. Er is en was geen enkele aanwijzing dat cliënt bij de roof bij het zusterbedrijf betrokken zou zijn geweest. Dat ziet het openbaar ministerie nu ook in. Cliënt heeft door deze zaak een vreselijke periode doorgemaakt en is blij dat het voor hem eindelijk is afgerond. Hij hoopt dat de daders spoedig zullen worden opgespoord.”

De eigenaren van SDN zijn in januari 2019 vertrokken naar Dubai en worden door het openbaar ministerie als verdachten gezien in de zaak. Zie voor meer achtergronden van de kluisroof: https://www.rijnmond.nl/nieuws/194965/Spoor-verdachten-goudroof-Rotterdam-leidt-naar-Dubai

Zover bekend gaat het onderzoek naar het goud, de daders en de roof onverminderd door.

update: Justitie: Oud-Beijerlander niet langer verdachte van goudroof Rotterdam (via RTV Rijnmond)