De beveiligingsbranche streng beveiligd: weigering of intrekking van een beveiligingpas door de korpschef van de politie

Om in de particuliere beveiligingsbranche als beveiliger te kunnen werken is bijzondere toestemming van de korpschef van de politie nodig om die werkzaamheden te mogen verrichten. Dat is geregeld in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De toestemming om de werkzaamheden te mogen verrichten kun je zien als een vergunning; een beveiligingspas. Die is onmisbaar.
Beveiligingspas halen
Bij de aanvraag van een beveiligingspas zal de korpschef van de politie een integriteitsscreening uitvoeren, waarbij de vraag wordt beantwoord of de korpschef voldoende vertrouwen heeft in de integriteit van de aanvrager. Volgens vaste rechtspraak moet de integriteit van de beveiliger in spé boven iedere twijfel verheven zijn. Daaruit volgt dat niet alleen strafbare feiten op de justitiële documentatie van de betrokkene worden meegewogen, maar ook ‘andere omtrent de aanvrager bekende feiten’ worden bekeken. Dat kan inhouden: informatie afkomstig uit politiesystemen over incidenten (ook incidenten waarvoor nooit strafrechtelijke vervolging heeft plaatsgevonden), informatie uit nog lopende strafrechtelijke onderzoeken, maar bijvoorbeeld ook informatie over de psychische gesteldheid van de betrokkene.
Door de wetgever is aan de korpschef veel ruimte gegeven om informatie van langer geleden te betrekken. De terugkijktermijn is namelijk afhankelijk van het type informatie waarover de korpschef beschikt en varieert meestal tussen de 4 en 8 jaren, maar ook informatie van langer geleden kan in sommige gevallen worden betrokken. Bij de aanvraag van een beveiligingspas zijn persoonlijke belangen van de aanvrager niet relevant. Dat een beveiligingspas zomaar wordt verleend, is dus geen gegeven. Het kan raadzaam zijn om een advocaat mee te laten kijken op het moment dat de pas wordt aangevraagd, zodat u op voorhand weet waar u rekening mee moet houden.
Beveiligingspas ingetrokken
Niet alleen op het moment dat de beveiligingspas is aangevraagd, wordt een integriteitsscreening uitgevoerd. Het komt in onze praktijk ook vaker voor dat een eerder verleende beveilingspas door de korpschef wordt ingetrokken. Bijvoorbeeld omdat nieuwe feiten en omstandigheden naar voren zijn gekomen bij de politie waardoor de integriteit van de beveiliger ter discussie komt te staan.
De intrekking van de beveiligingspas kan (zeer) grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van een onderneming, het inkomen van de betreffende beveiliger of bijvoorbeeld het kunnen afronden van een opleiding tot beveiliger. Dat is de reden dat persoonlijke belangen van de beveiliger in kwestie er in het geval van de intrekking wél toe doen. Zeker in het geval van intrekking van de beveiligingspas, is het dus raadzaam om (tijdig) advies in te winnen van een advocaat. De gevolgen van de intrekking zijn groot en het indienen van een nieuwe aanvraag biedt geen oplossing. In plaats daarvan kunnen wij de betrokkene helpen met het bestuderen van het type informatie waarover de korpschef beschikt, toetsen wij de relevante terugkijktermijnen en zetten wij samen met de betrokkene de persoonlijke belangen uiteen.
(Voorgenomen) besluit tot intrekking of weigering van de beveiligingspas?
De korpschef van de politie mag veel feiten en omstandigheden betrekken in het oordeel over de betrouwbaarheid van de aanvrager of bezitter van de beveiligingspas. Dat terwijl niet altijd alle betrokken gegevens relevant hoeven te zijn voor de vraag of de betrouwbaarheid van de aanvrager op dit moment boven iedere twijfel verheven is. Ontvangt u een voornemen tot weigering of intrekking van de aangevraagde beveiligingspas? Of is daar zelfs al toe besloten? Weet ons dan te vinden. Wij kunnen helpen bij het opstellen van een zienswijze of bezwaar maken tegen het intrekken of weigeren van een beveiligingspas.